Lichte groei economie

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Deze lichte toename volgt op vijf kwartalen met een krimp. In het vierde kwartaal van 2009 kromp de economie nog met 2,2 procent.

De kwartaal-op-kwartaalgroei bedroeg in het eerste kwartaal 0,3 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal groeide de economie al wat langer. De kwartaal-op-kwartaalgroei was in het eerste kwartaal wel kleiner dan in beide voorgaande kwartalen.

De uitvoer van goederen en diensten groeide stevig. Het volume was 9,5 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2009. Het invoervolume was 7,0 procent groter dan een jaar eerder. De investeringen in vaste activa waren 11,7 procent lager dan een jaar eerder. Daarmee was de afname iets kleiner dan die in de voorgaande drie kwartalen.

Door huishoudens werd 0,7 procent minder besteed. Daarmee was de afname duidelijk kleiner dan in eerdere kwartalen. De consumptie door de overheid groeide met 2,1 procent juist wat minder hard. 

De goederenproducenten leverden in het eerste kwartaal iets meer productie dan een jaar eerder. De delfstoffenwinning leverde onder invloed van het koude winterweer meer productie. Ook de productie van de industrie was hoger dan in het eerste kwartaal van 2009. De bouwproductie daarentegen viel mede door het winterse weer  ver terug.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie.