Helft Nederlandse goederenexport naar Duitsland is van eigen makelij

Duitsland is met afstand de belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Ruim de helft van de Nederlandse goederenexport naar Duitsland is in ons eigen land geproduceerd. De rest betreft wederuitvoer.

Bijna kwart Nederlandse export gaat naar Duitsland

In 2009 exporteerde Nederland voor bijna 75 miljard euro aan goederen naar Duitsland. Dit is bijna een kwart van de totale uitvoerwaarde van goederen. Daarna volgen België (11 procent), Frankrijk (9 procent), Verenigd Koninkrijk (8 procent), Italië en de Verenigde Staten (beide 5 procent). Als alleen wordt gekeken naar de export van goederen van Nederlandse makelij dan blijft Duitsland de met afstand belangrijkste exportpartner. In deze alternatieve rangschikking klimmen de Verenigde Staten van een zesde naar een vijfde plaats.

Nederlandse uitvoer naar bestemming en type, 2009

Nederlandse uitvoer naar bestemming en type, 2009

Nederlandse producten belangrijk deel van de export naar verre landen

De wederuitvoer van goederen is voor Nederlandse exporteurs vooral lucratief naar landen die op korte afstand liggen. Bij de export naar verre landen, zoals Nigeria, Mexico, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de VS, domineert de uitvoer van Nederlands product. Bij de export naar Europese landen zoals Zweden, Finland, Hongarije, Polen, Spanje en Tsjechië is het juist zo dat de wederuitvoer het grootste aandeel in de totale uitvoerwaarde heeft. De uitvoer van een euro Nederlands product draagt ruim zesmaal meer bij aan onze economie dan een euro wederuitvoer.

Hoogste en laagste uitvoeraandelen Nederlands product in 2009; landen waarnaar ons land voor meer dan 1 mld euro uitvoert

Hoogste en laagste uitvoeraandelen Nederlands product in 2009; landen waarnaar ons land voor meer dan 1 mld euro uitvoert

Uitvoer van Nederlands product

Nederland exporteerde in 2009 voor 130 miljard euro aan goederen van Nederlandse makelij naar Europa. Dit is drie kwart van de totale uitvoer van Nederlands product. Deze export bestaat vooral uit voeding, dranken, grondstoffen en minerale brandstoffen. De laatste twee producten gaan ook vaak naar Afrika en Zuid-Amerika. Naar Noord-Amerika gaan vooral chemische producten en naar Azië en Oceanië gaan met name Nederlandse machines en transportmiddelen.

Uitvoer Nederlandse producten naar continenten, 2009

Uitvoer Nederlandse producten naar continenten, 2009

Pascal Ramaekers en Tessa de Wit

Bron:
Nederlandse uitvoer naar bestemming, landen waarnaar ons land voor meer dan 1 mld euro uitvoert, 2009