Seksuele delicten

Dit artikel is gebaseerd op de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM), een onderzoek van het CBS en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie. Dit onderzoek onder personen van 15 jaar en ouder wordt sinds 2008 in de laatste drie maanden van ieder jaar uitgevoerd. Personen die in instellingen en tehuizen wonen, zijn in dit onderzoek niet opgenomen. De gepresenteerde percentages hebben marges, omdat ze gebaseerd zijn op een steekproef.

De berekeningen in dit artikel zijn gebaseerd op de volgende vraag in de IVM:
Mensen raken soms iemand aan of pakken iemand vast met seksuele bedoelingen op een kwetsende manier. Dat kan overal plaatsvinden: bij iemand thuis, op het werk, op straat etc. Is u dat in de afgelopen 5 jaar wel eens overkomen?

Hierna wordt doorgevraagd over wanneer dit de laatste en (eventueel) voorlaatste keer gebeurde, hoe vaak dit is gebeurd, waar het gebeurde, of de dader bekend was en zo ja, wie dat was. Dit artikel beschrijft alleen de delicten die in de afgelopen 12 maanden hebben plaatsgevonden.
In de IVM wordt, na de vragen over de diverse soorten delicten, tevens gevraagd welk delict het meest recent heeft plaatsgevonden en of men dat heeft gemeld en aangegeven.