Een vijfde ongewenste intimiteiten speelt zich af op werk

In 2009 had een op de veertig vrouwen te maken met ongewenste seksuele toenaderingen. Daarvan vond 20 procent plaats op de werkvloer. Slechts 10 procent van de ongewenste intimiteiten werd aan de politie gemeld.

Jonge vrouwen meest lastiggevallen

Vorig jaar werd 2,4 procent van de vrouwen wel eens met seksuele bedoelingen op een kwetsende manier aangeraakt of vastgepakt. Bij een derde van deze vrouwen gebeurde dit meer dan eens. Jonge vrouwen werden het meest lastiggevallen; zo had 7,4 procent van de 15-24-jarigen hier vorig jaar mee te maken.

Een vijfde van de ongewenste gebeurtenissen speelde zich af op het werk. Ruim de helft gebeurde in de horeca of op straat, terwijl 6 procent thuis plaatsvond.

Plaats ongewenste seksuele toenaderingen, 2009

Plaats ongewenste seksuele toenaderingen, 2009

Helft ongewenste intimiteiten door bekende

Bij bijna de helft van deze incidenten kende het slachtoffer de dader. In 15 procent van de gevallen betrof het iemand van het werk.

Bekendheid met dader ongewenste seksuele toenadering, 2009

Bekendheid met dader ongewenste seksuele toenadering, 2009

Weinig melding

Slechts 10 procent van de vrouwen heeft het ongewenste seksuele voorval gemeld bij de politie en nog geen 3 procent deed daadwerkelijk aangifte. Van alle soorten delicten worden de seksuele het minst vaak bij de politie gemeld. Zo werden bedreigingen en mishandelingen drie- respectievelijk zesmaal zo vaak gemeld.

De belangrijkste redenen om een seksueel voorval niet te melden, was dat het niet zo belangrijk was (30 procent) en dat het was opgelost (25 procent). Angst voor represailles was bij 1 procent de reden om de gebeurtenis geheim te houden.

Redenen om ongewenst seksueel voorval niet te melden

Redenen om ongewenst seksueel voorval niet te melden

Carin Reep-Van den Bergh

Bron:
• Slachtofferschap seksuele delicten, vrouwen 2009

• Integrale Veiligheidsmonitor 2009