Consumptie huishoudens daalt nog licht

De consumptie door huishoudens is in het eerste kwartaal van 2010 met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. De krimp was lager dan in de voorafgaande kwartalen. Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal dat de consumptie door huishoudens daalt. De overheidsconsumptie steeg verder met 2,1 procent.

Consumptieve bestedingen

Ontwikkeling bestedingen

Hoger aardgasverbruik

Zowel de goederen- als de dienstenconsumptie door huishoudens kende een kleine krimp. Dat de consumptie minder daalde dan in voorafgaande kwartalen hangt mede samen met het koude weer, waardoor huishoudens meer aardgas verbruikten. De afname van horecadiensten bleef sterk dalen. De consumptie van duurzame goederen bleef vrijwel gelijk. Dit kwam vooral door een stijging van de verkoop van personenauto’s. De consumptie van andere duurzame goederen zoals woninginrichting en consumenten elektronica daalde nog verder.

Groei overheidsconsumptie

Het volume van de totale overheidsconsumptie is in het eerste kwartaal van 2010 met 2,1 procent gestegen ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal van 2009. De groei van de overheidsconsumptie in natura bedroeg 3,1 procent. Deze werd vooral veroorzaakt door extra uitgaven aan zorg die door de overheid gefinancierd worden. De collectieve overheidsconsumptie is met 1,9 procent gestegen. Vooral de consumptie van het rijk en de gemeenten liet een groei zien. De groei van de individualiseerbare overheidsconsumptie is 0,4 procent. Er was een lichte stijging van het aantal leerlingen in het onderwijs.

Meer informatie over consumptie en het consumentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.