Omzet detailhandel weer lager

  • Omzet detailhandel in april 0,2 procent lager
  • Nog geen extra WK-omzet winkels in consumentenelektronica

In april 2010 heeft de detailhandel 0,2 procent minder omzet geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Na correctie voor de samenstelling van koopdagen komt de omzetontwikkeling uit op -1,2 procent. Hiermee zet de positieve omzetontwikkeling van maart 2010 niet door. Het volume kromp in april met 1,9 procent, terwijl de prijzen met 1,7 procent stegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij de winkels in consumentenelektronica kwam de omzet in april ruim 3 procent lager uit dan vorig jaar. In voorgaande jaren profiteerden deze winkels in de maanden voor een EK of WK voetbal door extra verkoop van voornamelijk tv’s. In april was hier nog niets van te zien. De meeste andere branches in de non-foodsector hadden eveneens minder omzet. De omzet nam het sterkst af bij de bovenkledingwinkels en winkels in woninginrichtingartikelen. Textielsupermarkten en winkels in huishoudelijke artikelen wisten wel een kleine omzetgroei te boeken. De omzet van de gehele non-foodsector kromp met 4 procent.

De winkels in voedings- en genotmiddelen noteerden in april van dit jaar 2 procent meer omzet dan in april 2009. Deze groei is volledig toe te schrijven aan de supermarkten, die bijna 3 procent meer omzet boekten.

Net als in de voorgaande maanden kwam de sterke omzetgroei bij de tankstations voor rekening van de sterk gestegen brandstofprijzen. De omzet in deze branche lag bijna 10 procent hoger vergeleken met april 2009.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads