Herziene versie: Prijsstijging industrie loopt verder op

Dit is een herziene versie van het om 9.30 gepubliceerde bericht. In de tweede alinea zijn de genoemde percentage's aangepast.

De afzetprijzen van de industrie waren in april bijna 11 procent hoger dan in april 2009. In maart waren de producten van de industrie 8 procent duurder. De afzetprijzen waren voor de vijfde maand op rij hoger ten opzichte van een jaar eerder. Desondanks was het prijsniveau in april nog altijd lager dan medio 2008, toen de prijzen een top bereikten.

De prijzen in de aardolieverwerkende industrie stegen in april met ruim 55 procent verreweg het meest ten opzichte van een jaar eerder. Deze prijsstijging hangt sterk samen met de hogere prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in euro’s 65 procent meer dan in april 2009. Ook de chemische producten waren veel duurder, de prijzen waren 24 procent hoger dan een jaar eerder.

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie stegen in april met 2 procent ten opzichte van maart. Na september 2009 zijn de prijzen telkens hoger dan in de voorafgaande maand. Met bijna 3 procent was de prijsstijging op de exportmarkt groter dan die op de binnenlandse markt (1 procent).

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.