Geen omzetherstel horeca

  • Cafetaria’s dit kwartaal ook in de min
  • Grootste omzetdaling bij restaurants en cafés

De omzet van de horeca was in het eerste kwartaal van 2010 bijna 6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetkrimp ligt hiermee in de lijn met die van 2009. De prijzen stegen met 2 procent. Het omzetvolume kwam in het eerste kwartaal 7,6 procent lager uit dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Cafetaria’s realiseerden vorig jaar als enige horecabranche nog elk kwartaal een kleine omzetgroei. In het eerste kwartaal van 2010 daalde ook hun omzet en wel met 3 procent. De prijzen stegen gemiddeld 2,3 procent. Het omzetvolume van cafetaria’s daalde in het eerste kwartaal van 2010 met 5,2 procent.
Hotels deden het minder slecht dan vorig jaar. Desondanks daalde de omzet in het eerste kwartaal met 4,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De omzetdaling was het grootst bij restaurants en cafés. Bij restaurants daalde de omzet met 7,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.
De prijzen stegen met 2 procent. Het omzetvolume was 9,2 procent lager.
Bij cafés was de volumekrimp het grootst, het omzetvolume daalde hier met 10,3 procent. Omdat de prijzen met 3,4 procent stegen kwam de omzetdaling voor cafés uit op 7,3 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads