Consumptie groeit weer

Voor het eerst in ruim een jaar is de consumptie van huishoudens weer toegenomen. In maart werd 0,8 procent meer besteed dan in maart 2009. Aan goederen werd 1,7 procent meer uitgegeven. Er werden met name meer duurzame goederen gekocht. De bestedingen aan diensten waren gelijk aan die in maart 2009. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan duurzame goederen werd in maart 5,5 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder. Deze forse groei volgt op een periode van anderhalf jaar waarin de uitgaven aan deze goederen flink lager waren. De autoverkopen waren begin dit jaar al toegenomen, maar in maart werden er veel meer auto’s gekocht dan een jaar eerder. Daarnaast werd er in maart ook meer besteed aan schoeisel, kleding en huishoudelijke artikelen en apparaten. De uitgaven aan woninginrichting daarentegen waren wat lager.

De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen namen iets toe. De verkoop van brandstoffen was in maart lager dan een jaar eerder.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur