Consumentenvertrouwen fractie teruggelopen

Het consumentenvertrouwen is in mei een fractie teruggelopen. De indicator kwam uit op -16, tegen -15 in april. Zowel de stemming over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde marginaal.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

De koopbereidheid was in mei 1 punt lager dan in april. Consumenten oordeelden weliswaar minder negatief over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden, maar ze vonden daarentegen de tijd aanzienlijk minder gunstig voor het doen van grote aankopen. Hun kijk op de eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden veranderde bijna niet.

Consumenten dachten in mei iets negatiever over het economisch klimaat. Ze waren pessimistischer over de economische situatie in de komende 12 maanden dan in april. Hiertegenover stond een marginale verbetering van hun oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden.

Er zijn minder consumenten die denken dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal toenemen. In mei verwachtte de helft van hen een stijging. In februari rekenden nog 7 van de 10 consumenten op een toename. Uit de nieuwste cijfers over de werkloosheid die het CBS vandaag publiceert, blijkt dat er in de periode februari-april 2010 minder werklozen waren. De daling was de eerste in bijna twee jaar.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.