Omzet detailhandel groeit in maand maart

  • Meer omzet in food en non-food sectoren
  • Eerste kwartaal 2010 omzetdaling van -1,3 procent

In maart 2010 heeft de detailhandel 2,9 procent meer omzet behaald vergeleken met maart 2009. In januari en februari kromp de omzet nog duidelijk. Hiermee groeit de omzet in de detailhandel voor het eerst na 13 maanden van omzetdalingen. De omzet van maart dit jaar ligt nog wel duidelijk onder het niveau van maart 2008 en 2007. In het eerste kwartaal kwam de totale omzet 1,3 procent lager uit. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Als er rekening gehouden wordt met het verschil in de samenstelling van koopdagen tussen maart 2010 en maart 2009, komt de omzetontwikkeling op ongeveer 0,5 procent uit.

In maart 2010 noteerden de winkels in voedings- en genotmiddelen een toename van de omzet van bijna 3 procent ten opzichte van maart 2009. Bij de voedingsspeciaalzaken bleef de omzet gelijk, supermarkten wisten wel meer omzet te behalen vergeleken met maart 2009.

In de non-foodsector hadden vier branches in 2010 meer omzet dan in maart vorig jaar en drie minder omzet. De omzet in de totale sector lag bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume groeide met ruim 1 procent terwijl de prijzen licht stegen.

Brandstofprijzen stegen in maart van dit jaar sterk in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. Mede door deze stijging kwam de omzet van de tankstations in maart ruim 7 procent hoger uit.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads