Inflatie stijgt naar 1,1 procent

  • Vliegreizen duurder geworden
  • Inflatie eurozone ruim twee keer zo hoog als Nederland

De inflatie in april 2010 steeg naar 1,1 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in maart. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging van de inflatie komt vooral door duurdere vliegreizen. Een vliegticket was in april gemiddeld 12,6 procent duurder dan een jaar eerder. Hogere groenteprijzen en verblijfskosten in het buitenland droegen ook bij aan de toename van de inflatie.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde naar 0,6 procent. Volgens de raming van Eurostat steeg de inflatie van de eurozone in april naar 1,5 procent. De inflatie van de eurozone is nu ruim twee keer zo hoog als die van Nederland. Dit komt vooral doordat de stijgende olieprijs in de meeste landen van de eurozone sneller doorwerkt dan in Nederland. In Nederland worden aanpassingen van gas- en elektriciteitsprijzen grotendeels doorgevoerd in de maanden januari en juli.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.