Industrie produceert 7 procent meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 7 procent hoger dan in maart 2009. In februari was de productie 4 procent hoger dan een jaar eerder. Bij deze cijfers moet in ogenschouw worden genomen dat in november 2008 de grote terugval in de productie begon. De industriële productie lag in december 2008 en vervolgens in het eerste half jaar van 2009 circa 13 procent lager dan een jaar eerder. Sindsdien is de afname steeds kleiner geworden. In december was er voor het eerst weer een hogere productie. De productie ligt in maart nog wel ruim onder het niveau van maart 2008.

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was de productie 15 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de elektrotechnische en machine-industrie deed het met een plus 10 procent erg goed. In de transportmiddelenindustrie was de productie 6 procent hoger, in de voedings- en genotmiddelenindustrie 4 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was in de periode februari – maart 2010 de industriële productie een fractie lager dan die in de periode december 2009 -  januari 2010. 

Productie industrie ,

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie