Italië op vier na belangrijkste exportland voor Nederland

In 2009 ging ruim 5 procent van de totale Nederlandse export naar Italië. Hiermee staat Italië op de vijfde plaats van belangrijke exportlanden. Alleen de waarde van de Nederlandse export naar Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is hoger.

Meer uitvoer dan invoer

De totale Nederlandse in- en uitvoerwaarde waren in 2009 respectievelijk 18 en 16 procent lager dan een jaar eerder. De waarde van de goederenhandel met Italië is iets meer afgenomen. De invoer uit Italië was 19 procent lager dan in 2008 en de uitvoer naar Italië verminderde met 18 procent. Dit resulteerde in een overschot op de handelsbalans van 9,6 miljard euro. Sinds 1970 is het saldo op de handelsbalans met Italië positief.

Vooral machines naar Italië

Bijna een derde van de uitvoer heeft betrekking op machines. Vooral kantoormachines, computers, telecommunicatietoestellen en elektrische apparaten vinden hun weg naar Italië. Een groot deel van deze machines zijn echter niet van Nederlandse makelij, maar eerst in Nederland ingevoerd.

Uitvoer naar Italië

Uitvoer naar Italië

Kleding en schoeisel

Zowel op het gebied van kleding als schoeisel is Italië de vierde belangrijkste leverancier. Alleen uit China, Duitsland en België komen meer kleding en schoenen. Daarnaast zijn medicijnen, ijzer en staal en groenten en fruit belangrijke importproducten.

Invoerwaarde kleding en schoeisel uit enkele importlanden

Invoerwaarde kleding en schoeisel uit enkele importlanden

Nauwelijks handel in rijwielen

Maar weinig Nederlanders rijden op een Italiaanse fiets. Slechts 1 procent (19 duizend stuks) van alle in ons land ingevoerde fietsen komt uit Italië. Naar Italië worden iets meer fietsen (23 duizend stuks) uitgevoerd. Dit is 2 procent van de totale Nederlandse fietsexport.

Wiel Packbier

Bron: StatLine, Internationale handel