Uitvoer naar China stijgt, import daalt

In 2009 bedroeg de uitvoerwaarde van goederen naar China 4,6 miljard euro. Dat is 20 procent meer dan een jaar eerder. De importwaarde daalde echter met ruim 12 procent, tot ongeveer 22 miljard euro.

Invoer bijna vijf keer hoger dan uitvoer

De handel in goederen tussen Nederland en China is de afgelopen tien jaar fors gestegen. De invoerwaarde uit China groeide tussen 2000 en 2007 spectaculair, maar liet de afgelopen twee jaar een daling zien. Momenteel staat tegenover elke euro export naar China, bijna 4,76 euro aan import uit China. Dit was in 2007 nog 7,30 euro.

Goederenhandel met China

Goederenhandel met China

Totale uitvoer daalt, uitvoer naar China stijgt

Nederland heeft vorig jaar 16 procent minder uitgevoerd dan in 2008. Terwijl de uitvoer naar alle andere belangrijke exportpartners, mede door de economische crisis, daalde, steeg de export naar China met 20 procent. Vooral grondstoffen (papierstof en -afval, schroot, resten van non-ferrometalen), chemische producten en machines vinden hun weg naar China. Deze drie goederencategorieën zijn goed voor 80 procent van de uitvoer.

Uitvoer naar China, 2009

Uitvoer naar China, 2009

Invoer vanuit China, 2009

Invoer vanuit China, 2009

Handelstekort wordt minder, maar blijft groot

Door enerzijds de forse afname van de invoer en anderzijds de toename van de uitvoer is in 2009 het handelstekort met China in vergelijking met 2008 met bijna 4 miljard euro verminderd tot ruim 17 miljard euro. Het tekort blijft onverminderd groot. Het is bijna net zo groot als het handelstekort met de VS, Japan en Rusland samen.

Bijna 8 procent van invoer; 1,5 procent van uitvoer

Met een aandeel van bijna 8 procent in de totale Nederlandse invoer in 2009 staat China op de vierde plaats van belangrijkste importlanden. Alleen uit Duitsland, België en de VS van Amerika importeert Nederland meer. Aan de uitvoerkant staat China op de elfde plaats. Het marktaandeel van China in de totale Nederlandse export bedraagt 1,5 procent.

Wiel Packbier

Bronnen:StatLine,