Prijsstijging industrie loopt verder op

De afzetprijzen van de industrie waren in maart bijna 8 procent hoger dan in maart 2009. Deze prijsstijging is iets groter dan die in februari. Toen waren de producten van de industrie 6 procent duurder dan in februari 2009. Maart was de vierde maand op rij waarin de prijzen hoger waren dan een jaar eerder. Wel was het prijsniveau nog altijd lager dan medio 2008, toen de prijzen een top bereikten.

De prijzen in de aardolieverwerkende industrie stegen in maart met bijna 55 procent verreweg het meest ten opzichte van een jaar eerder. Deze prijsstijging hangt sterk samen met de hogere prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in euro’s 62 procent meer dan in maart 2009. Ook chemische producten waren veel duurder. De prijzen die producenten in de chemische industrie rekenden waren bijna 16 procent hoger. Er waren ook branches waarin de afzetprijzen lager waren dan een jaar eerder. Met 4 procent daalden de prijzen in de houtindustrie het meest.

Voor de zesde achtereenvolgende maand waren de prijzen hoger dan in de voorafgaande maand. De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie stegen in maart met 1,6 procent ten opzichte van februari. Met 1,9 procent was de prijsstijging op de exportmarkt groter dan die op de binnenlandse markt (1,1 procent).

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.