Beeld detailhandel blijft ongunstig

  • Omzet detailhandel in februari 4,0 procent lager
  • Doe-het-zelfwinkels blijven slecht presteren

In februari van dit jaar heeft de detailhandel 4,0 procent minder omzet behaald vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Hiermee neemt de omzet in de detailhandel al 13 maanden op rij af. De omzetafname in februari 2010 was het resultaat van een volumekrimp van 5,0 procent en een prijsstijging van 1,0 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De winkels in non-food zagen hun omzet bijna 6 procent lager uitkomen ten opzichte van februari 2009. Vooral de doe-het-zelfwinkels noteerden een flinke omzetdaling. Zij behaalden 11 procent minder omzet. Ook winkels in huishoudelijke artikelen kenden een fors omzetverlies. Binnen de non-foodwinkels wisten drogisterijen als enige een bescheiden omzetgroei te behalen.

Net als in januari van dit jaar boekten de supermarkten in februari minder omzet. Ten opzichte van februari vorig jaar lag de omzet ruim 2 procent lager. De prijzen in de supermarkten daalden met ruim 1 procent en het volume van verkochte artikelen kromp met 1 procent. Bij de speciaalzaken nam de omzet veel sterker af. Zij realiseerden een omzet die bijna 6 procent lager was.

De omzet van de tankstations nam iets af ten opzichte van een jaar eerder. Deze branche had bijna 2 procent minder omzet. Brandstofprijzen lagen wel een stuk hoger dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads