Dure benzine verhoogt inflatie

  • Inflatie in maart omhoog door prijsstijging benzine
  • Groenteprijzen stijgen door strenge winter
  • Nederlandse inflatie verder onder de eurozone

De inflatie is in maart 2010 uitgekomen op 1,0 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in februari. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine. Benzine werd in maart duurder, waardoor de prijs nu 17 procent hoger is dan in maart 2009. In februari was de benzineprijs nog 13 procent hoger dan een jaar eerder. Benzine is na september 2008 niet zo duur geweest.

Groenteprijzen stegen in maart als gevolg van de strenge winter. Dit had een licht verhogend effect op de inflatie.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg naar 0,7 procent. Volgens de raming van Eurostat is de inflatie van de eurozone in maart 1,5 procent. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is de afgelopen maanden gegroeid doordat de prijs van gas, elektriciteit en verwarming in Nederland niet direct reageert op de stijgende olieprijzen. In veel andere landen van de eurozone is dit wel het geval.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads