Prijsstijging industrie loopt iets verder op

De afzetprijzen van de industrie waren in februari ruim 6 procent hoger dan in februari 2009. In januari waren de producten van de industrie bijna 5 procent duurder dan een jaar eerder.

De prijzen in de aardolieverwerkende industrie stegen in februari met 45 procent verreweg het meest ten opzichte van een jaar eerder. Deze prijsstijging hangt sterk samen met de hogere prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in euro’s ruim 60 procent meer dan in februari 2009. Ook chemische producten waren veel duurder. De prijzen die producenten in de chemische industrie rekenden waren bijna 13 procent hoger. Er waren ook branches waarin de afzetprijzen lager waren dan een jaar eerder. Met bijna 4 procent daalden de prijzen in de houtindustrie het meest.

Voor de vijfde achtereenvolgende maand waren de prijzen hoger dan in de voorafgaande maand. De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie stegen in februari dit jaar met 0,9 procent ten opzichte van januari. Met 1,0 procent was de prijsstijging op de exportmarkt groter dan die op de binnenlandse markt (0,7 procent).

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.