Ondernemers industrie minder somber

Ondernemers in de industrie waren in maart minder somber gestemd dan in februari 2010. Het producentenvertrouwen steeg van -5,0 naar -3,1. Deze verbetering komt doordat de producenten verwachten meer te produceren in de komende maanden.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

Over de verwachte productie in de komende drie maanden waren de ondernemers veel optimistischer dan in de voorgaande maand. Vooral producenten van consumptiegoederen waren een flink stuk optimistischer dan in februari. Het oordeel over de orderpositie verslechterde iets. Ook over de voorraden gereed product waren de ondernemers een fractie minder positief dan in februari.

In maart rapporteerden de ondernemers een nagenoeg onveranderde waarde van de orderontvangst. De index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) steeg van 98,6 naar 99,5. Het aantal ondernemers dat hogere afzetprijzen verwacht was groter dan in februari.

Over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche waren zij net zo pessimistisch als de voorgaande maand. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen was veel groter dan het aantal dat een toename voorziet.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.