Nederlandse ondernemers industrie minder pessimistisch dan Europese collega's

De stemming onder industriële ondernemers in Europa was in februari 2010 nog altijd negatief. De Nederlandse ondernemers zijn echter minder somber dan hun Europese collega’s. In Nederland was het saldo tussen het percentage optimisten en het percentage pessimisten -7,2. Gemiddeld in Europa was dat -12,6. Het Europese producentenvertrouwen bestaat uit het oordeel over de orderpositie, het oordeel over de voorraden en de verwachting met betrekking tot de toekomstige productie.

Nederlanders minst negatief over orderpositie

Weliswaar is het oordeel over de orderpositie sinds het dieptepunt van medio 2009 geleidelijk verbeterd, maar in februari 2010 waren de Europese producenten nog altijd zeer negatief. De Nederlandse ondernemers in de industrie waren in Europa nog het minst negatief. Daarna volgden de Denen en Tsjechen. Het meest pessimistisch waren ze in Bulgarije, Luxemburg, Litouwen en Polen.

Oordeel orderpositieondernemers industrie

Oordeel orderpositieondernemers industrie

Grotere tevredenheid over voorraden

Nederlandse ondernemers waren de afgelopen jaren doorgaans ook positiever over hun voorraden dan hun Europese collega’s. In februari 2010 was het aantal ondernemers in ons land dat de voorraden te groot vond maar iets groter dan het aantal dat de voorraden te klein vond. Vooral in Griekenland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk vinden ondernemers hun voorraden te groot. Zowel in Nederland als de EU oordeelden de ondernemers een stuk positiever over hun voorraadniveau dan begin 2009.

Oordeel voorraden gereed product ondernemers industrie

Oordeel voorraden gereed product ondernemers industrie

Zorgen over toekomstige productie

De verwachtingen van Nederlandse ondernemers over hun productie in de komende maanden verbeterden in februari wat, na een verslechtering in december en januari. In de EU zette de opgaande lijn wel ononderbroken door. Bij dit onderdeel van de indicator producentenvertrouwen zijn de ondernemers in ons land iets minder positief dan gemiddeld in de EU. Ondernemers in Malta, Finland en Slovenië hadden in februari de hoogste verwachtingen over hun toekomstige productie. Ook de Duitsers waren optimistisch over de productie in de komende maanden.

Verwachting m.b.t. productie in de komende maanden

Verwachting m.b.t. productie in de komende maanden

Karin van der Ven

Bron: Economische indicatoren Europese Unie (producentenvertrouwen is 9e indicator in rolmenu)