Banenkrimp vlakt af

Het aantal banen van werknemers was in het vierde kwartaal 147 duizend lager dan een jaar eerder. Dit is een afname van 1,8 procent. In het derde kwartaal van 2009 waren er 139 duizend banen minder dan in dezelfde periode van 2008.

Veruit de grootste krimp trad op in de zakelijke dienstverlening. In deze branche nam het aantal banen met ruim 100 duizend af. Het betreft vooral banen in de uitzendbranche. Ook in andere delen van de marktsector, zoals de bouw, de industrie, de horeca en de transportsector, loopt het banenverlies steeds verder op. Daartegenover stond een groei in de collectieve sector, waarvan de zorg een groot deel genereerde.

In totaal waren er in het vierde kwartaal van 2009 in Nederland bijna 7,9 miljoen banen van werknemers. Dit zijn zowel deeltijdbanen als voltijdbanen. Omgerekend naar voltijdbanen kwam het aantal banen uit op 5,9 miljoen. Dit zijn er 114 duizend minder dan in het vierde kwartaal van 2008.

Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Hiermee rekening houdend was het aantal banen in het vierde kwartaal 0,2 procent kleiner dan in het derde kwartaal. Het was de vierde keer op rij waarin de werkgelegenheid afnam. De daling was wel kleiner dan die in de eerste drie kwartalen van 2009.

De lonen van werknemers per arbeidsjaar waren in het vierde kwartaal 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was de loonstijging even groot als in het derde kwartaal. De loonkosten, waarin ook werkgeverspremies zijn opgenomen, stegen met 1,9 procent iets meer dan de lonen.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.