Ruilvoet wederom fors verslechterd

De ruilvoet van het goederenverkeer met het buitenland is in januari 2010 fors verslechterd. De prijzen van geïmporteerde goederen lagen 4,1 procent hoger dan een jaar eerder, die van geëxporteerde goederen 0,2 procent lager. Januari was de zesde maand op rij waarin de ruilvoet slechter was dan een jaar eerder.

De ruilvoetverslechtering hangt sterk samen met de ontwikkeling van de prijzen van aardolie en aardgas. Nederland importeert veel meer aardolie dan het exporteert, en exporteert veel meer aardgas dan het importeert. De aardolieprijzen waren veel hoger dan een jaar eerder en de aardgasprijzen fors lager. Dat de invoerprijzen hoger waren, komt behalve door de duurdere aardolie ook door de hogere prijzen van aardolieproducten en basismetaalproducten.

Meer informatie over de ruilvoet is te vinden in het artikel “Ruilvoetontwikkeling goederenhandel buitenland”.

Ruilvoet

Ruilvoet

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.