Omzet industrie verder toegenomen

De ondernemers in de industrie behaalden in januari 8 procent meer omzet dan een jaar eerder. In december was de omzet 4 procent hoger dan in dezelfde maand van 2008. Hierbij moet in ogenschouw worden genomen dat in november 2008 de grote terugval in de omzet begon. Daarna was de industriële omzet in de eerste negen maanden van 2009 zo’n 20 à 30 procent lager dan een jaar eerder. Sindsdien is de afname steeds kleiner geworden. In december was er voor het eerst weer een hogere omzet.

Januari had in 2010 een werkdag minder dan in 2009. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 2,5 procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 5 procent duurder dan in januari 2009.

Binnen de industrie was het beeld wisselend. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie realiseerde 33 procent meer omzet. De basismetaal- en metaalproductenindustrie zette krap 1 procent meer om dan een jaar eerder. De overige branches hadden minder omzet.

Op de exportmarkt was de omzet 6 procent hoger, op de binnenlandse markt 10 procent.

Meer informatie over de ontwikkelingen binnen de industrie in 2009 staat in het artikel “Nederlandse industrie heeft slecht jaar achter de rug”.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie