Omzet detailhandel opnieuw lager

  • Voedingswinkels boeken minder omzet
  • Lichtpuntjes drogisten en textielsupermarkten

In januari van dit jaar heeft de detailhandel 4,9 procent minder omzet geboekt dan in januari 2009. Het volume was 6,2 procent kleiner. De prijzen in de detailhandel lagen 1,4 procent hoger, wat voornamelijk kwam door de sterk gestegen brandstofprijzen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling in de detailhandel is in januari negatief beïnvloed door de samenstelling van koopdagen. Na correctie voor dit effect komt de omzetontwikkeling van de detailhandel uit op ongeveer -1 procent.

De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet in januari 2010 afnemen. Hun omzet lag ruim 5 procent lager dan in januari 2009. Bij de supermarkten kwam de omzet bijna 5 procent lager uit. Na koopdagcorrectie is het omzetniveau bij deze winkels vrijwel gelijk aan een jaar eerder. Bij de speciaalzaken kwam de omzet 11 procent lager uit ten opzichte van januari 2009.

Net als in voorgaande maanden kromp de omzet in januari in de non-foodsector. Er werd een omzetdaling van ruim 6 procent gemeten in vergelijking met januari vorig jaar. Vooral de kledingwinkels en de doe-het-zelfwinkels kampten met een lagere omzet. Beide branches noteerden ruim 8 procent minder omzet. Een lichtpuntje vormden de drogisten en textielsupermarkten. Zij behaalden wel meer omzet dan in januari 2009.

Tankstations hadden in januari wel een omzettoename. Zij boekten ruim 4 procent meer omzet, wat volledig toe te schrijven was aan hogere brandstofprijzen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.