Omzet detailhandel 5 procent lager in januari

De detailhandel behaalde in januari 5 procent minder omzet dan in januari 2009. De verkochte artikelen waren ruim 1 procent duurder dan een jaar eerder. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in januari 2010 ongunstiger dan in januari 2009. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 4 procent.

In de non-foodsector lag de omzet ruim 6 procent onder het niveau van januari 2009. Bij winkels in doe-het-zelfartikelen en winkels in bovenkleding was de afname met ruim 8 procent het grootste. Drogisterijen en textielsupermarkten boekten een hogere omzet dan een jaar eerder.

De foodsector boekte ruim 5 procent minder omzet. Bij de supermarkten bedroeg de afname bijna 5 procent, bij de speciaalzaken was er sprake van een afname van 11 procent. Vooral voor de supermarkten speelt het negatieve effect van het ongunstige koopdagenpatroon, dit wordt geraamd op circa 5 procent.

De tankstations behaalden in januari 4 procent meer omzet dan een jaar eerder. Deze toename is voornamelijk toe te schrijven aan hogere brandstofprijzen. De omzet van tankstations is goed voor circa een tiende deel van de totale detailhandelsomzet.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.