Omzet auto- en motorbranche sterk gekrompen

In 2009 was de omzet van de auto- en motorbranche bijna 17 procent lager dan een jaar eerder. Dat is vooral te wijten aan de economische crisis en het gebrek aan vertrouwen bij consumenten en het bedrijfsleven. Reparatiebedrijven en bedrijven in onderdelen zijn iets minder zwaar geraakt.

Ontwikkeling omzet auto- en motorbranche totaal

Ontwikkeling omzet auto- en motorbranche totaal

Dieptepunt bereikt

De omzet van de auto- en motorbranche begon in het tweede kwartaal van 2008 te krimpen. Het dieptepunt viel in het tweede kwartaal van 2009 toen de daling bijna 19 procent bedroeg. Inmiddels neemt de krimp weer wat af. In het vierde kwartaal van 2009 was de omzet 11 procent lager dan een jaar eerder. Wel is het zo dat het vierde kwartaal vergeleken wordt met dat van 2008, een kwartaal waarin het  ook al slecht ging met de auto- en motorbranche.

Ontwikkeling omzet naar branche, 2009

Ontwikkeling omzet naar branche, 2009

Importeurs krijgen hardste klappen

Importeurs van nieuwe personenauto’s noteerden het grootste omzetverlies. Zij behaalden bijna 27 procent minder omzet dan in 2008. De verkoop van nieuwe personenauto’s is door de economische malaise ingestort.

In 2009 werden ruim 387 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is bijna 23 procent minder dan in 2008.

Ontwikkeling autoverkopen

Ontwikkeling autoverkopen

Kleinste verlies bij reparatiebedrijven en verkopers van onderdelen

De forse daling in de verkoop van nieuwe auto’s betekent dat er langer in bestaande auto’s wordt gereden. Dit pakt relatief gunstig uit voor de garagebedrijven. Binnen de autobranche boekten de gespecialiseerde reparatiebedrijven vorig jaar met -5,6 procent het kleinste omzetverlies.

De omzetdaling van de handelaren in auto-onderdelen kwam op 9 procent uit. Deze branche lijkt overigens de weg omhoog ingezet te hebben met een stijging van de omzet van bijna 4 procent in het vierde kwartaal van 2009. Hiermee kwam deze branche na 5 kwartalen omzetverlies voor het eerst weer in de plus.

Rian van Gulijk-Boon en Ron Duijkers

Bron:
StatLine, Motor- en autobranche, omzetontwikkeling
StatLine, Verkopen naar voertuigtype