Omzet detailhandel 3 procent lager in december

De detailhandel behaalde in december 3 procent minder omzet dan in december 2008. De verkochte artikelen waren 1 procent duurder dan een jaar eerder. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in december 2009 gunstiger dan in december 2008. Na een globale correctie voor dit effect was de omzet bijna 5 procent lager dan een jaar eerder.

In de non-foodsector lag de omzet ruim 6 procent onder het niveau van december 2008. Bij winkels in doe-het-zelfartikelen was de afname met 7 procent het grootst, winkels in woninginrichting behaalden bijna 5 procent minder omzet. Ook was er een forse omzetdaling bij opticiens, mede doordat in december 2008 er juist massale aankopen waren vanwege fiscale redenen. Drogisterijen en textielsupermarkten boekten een hogere omzet dan een jaar eerder.

De foodsector boekte 1 procent meer omzet. Bij de supermarkten bedroeg de toename ruim 2 procent, bij de speciaalzaken was er sprake van een afname van ruim 5 procent.

De tankstations behaalden in december nagenoeg dezelfde omzet als een jaar eerder. De omzet van tankstations is goed voor circa een tiende deel van de totale detailhandelsomzet.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 12 februari 2010 gepubliceerde bericht over de detailhandel in december. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.