Zakelijke dienstverleners iets optimistischer

Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal stijgen was in februari groter dan het aantal dat een afname voorziet. Het saldo (+18 procent) is iets groter dan in januari (+14 procent). Ook over ontwikkeling van de omzet in de voorgaande drie maanden waren de zakelijke dienstverleners iets optimistischer. Voor het eerst in meer dan een jaar tijd gaven de ondernemers aan dat de omzet is toegenomen.

De zakelijke dienstverleners oordeelden in februari minder pessimistisch over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche dan in januari. Wel verwacht per saldo 5 procent van hen nog altijd dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen. Over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de voorgaande drie maanden waren de ondernemers onverminderd negatief.

De ondernemers gaven aan dat het economisch klimaat voor hun onderneming in de afgelopen drie maanden is verslechterd. Het aantal ondernemers dat een verslechtering opgaf was wel kleiner dan in januari.

Bij de ontwikkelingen en verwachtingen in de zakelijke dienstverlening kunnen seizoeneffecten een rol spelen. Vanwege de beperkte lengte van de reeksen wordt hier nog niet voor gecorrigeerd.

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.