Uitvoervolume groter

Het volume van de uitvoer van goederen was in december ruim 2 procent groter dan een jaar eerder. In november was de uitvoer nog vrijwel gelijk aan die in november 2008. Hierbij moet rekening worden gehouden met de forse terugval van de export, die in november 2008 begon. Het volume van de invoer nam in december met 1 procent af. Deze afname is veel kleiner dan in voorgaande maanden. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

Volgens de Exportradar van februari zijn de omstandigheden voor de Nederlandse export minder ongunstig dan een maand eerder. Na een lange periode waarin de omstandigheden verslechterden, is de situatie vanaf mei 2009 geleidelijk verbeterd.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 26,9 miljard euro. Dat is ruim 1 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg zelfs met bijna 3 procent tot 24,6 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 2,2 miljard euro. Dit is 0,3 miljard euro minder dan in december 2008.

De invoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen en chemische producten nam fors toe. De uitvoerwaarde van chemische producten was ook fors hoger. De uitvoer naar EU-landen nam iets af, maar de uitvoer naar niet-EU-landen liet een flinke toename zien.

Mede als gevolg van lagere prijzen van aardgas en chemische producten waren de uitvoerprijzen ruim 3 procent lager dan een jaar eerder. Vooral door hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten waren de invoerprijzen 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van december 2008 flink verslechterd.

Over het jaar 2009 was het volume van de uitvoer bijna 9 procent kleiner dan in 2008. Het volume van de invoer was 11 procent kleiner.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel in december van 12 februari 2010. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.