Prijsstijging industrie loopt verder op

De afzetprijzen van de industrie waren in januari bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. In december 2009 waren de producten van de industrie 1 procent duurder. Na een jaar met prijsdalingen stijgen de prijzen weer.

De sterkere toename in januari hangt samen met de prijsontwikkeling in de chemische industrie. In deze branche waren de afzetprijzen in januari bijna 10 procent hoger. In december waren chemische producten nog meer dan 8 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijsstijging in de aardolieverwerkende industrie lag in januari met bijna 43 procent in dezelfde orde van grootte als in december.

De fabrikanten in de tabaksindustrie rekenden ruim 4 procent meer voor hun producten. Er zijn ook branches waar de afzetprijzen lager zijn dan een jaar eerder. Met ruim 6 procent daalden de prijzen in de basismetaalindustrie het meest.

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie stegen in januari dit jaar met 1,4 procent ten opzichte van december 2009. Voor de vierde achtereenvolgende maand waren de prijzen hoger dan in de voorafgaande maand. Met 1,7 procent was de prijsstijging op de exportmarkt groter dan die op de binnenlandse markt (1,0 procent).

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.