Huishoudens in Rozendaal het meest welvarend

Rozendaal mag zich de meest welvarende gemeente van Nederland noemen. Niet alleen is in deze kleine Gelderse gemeente het aandeel huishoudens met een hoog inkomen het grootst, maar ook wonen hier relatief gezien de meeste huishoudens met een groot vermogen.

Hoge inkomens vooral in gemeenten in of nabij de Randstad

Een kwart van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens had in 2007 een besteedbaar inkomen van meer dan 40 duizend euro. Deze huishoudens in de hoogste inkomensklasse waren niet gelijk gespreid over het land. De top 10 van de gemeenten met de hoogste percentages rijke huishoudens werd aangevoerd door Rozendaal waar 62 procent een hoog inkomen had.

De overige gemeenten in deze top 10 bevonden zich allemaal in of nabij de Randstad. Op de tweede plaats stond Bloemendaal (53 procent), gevolgd door Abcoude (50 procent), Laren (49 procent) en Blaricum (49 procent).

Aandeel huishoudens met een hoog inkomen naar gemeente, 2007

Aandeel huishoudens met een hoog inkomen naar gemeente, 2007

Grote vermogens vooral in Noord-Brabantse gemeenten

Een kwart van alle huishoudens had begin 2008 een vermogen van meer dan 222 duizend euro. Hoge percentages huishoudens met een dergelijk vermogen waren vooral te vinden in gemeenten tot 20 duizend inwoners.

Ook wat betreft het aandeel grote vermogens was Rozendaal met 68 procent koploper. De top 10 werd nu echter gedomineerd door gemeenten in Noord-Brabant: Alphen-Chaam, Sint Antonis, Boekel, Oirschot, Heese-Leende, Reusel de Mierden en Hilvarenbeek. De enige twee gemeenten in of nabij de Randstad op deze lijst waren Laren en Bloemendaal.

Aandeel huishoudens met een groot vermogen naar gemeente, 1 januari 2008

Aandeel huishoudens met een groot vermogen naar gemeente, 1 januari 2008

Hoog inkomen én groot vermogen het vaakst in en nabij de Randstad

In negen gemeenten hadden meer dan vier op de tien huishoudens een hoog inkomen en meer dan vijf op de tien een groot vermogen. Behalve Rozendaal, Laren en Bloemendaal waren dat Abcoude, Blaricum, Naarden, Heemstede en Reeuwijk, die zich alle in of nabij de Randstad bevonden, en de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten in Noord-Brabant.

Petra Ament, Wim Bos en Jack Claessen

Bron: Aandeel huishoudens met hoog inkomen (2007) en groot vermogen (per 1 januari 2008) naar gemeente

Downloads