Consumentenvertrouwen doet stapje terug

Het consumentenvertrouwen is wat teruggevallen. De indicator kwam in februari 2010 uit op -13, tegen -10 in januari. Consumenten waren vooral minder positief over de toekomst.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten waren in februari veel minder optimistisch over het economisch klimaat in de komende 12 maanden dan in januari. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen daalde van 14 naar 6. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verbeterde licht, maar bleef zeer negatief. Al met al verslechterde het oordeel over het economisch klimaat met 3 punten.

Ook over hun eigen financiële situatie waren consumenten pessimistischer dan in januari. Het oordeel over de financiële situatie in de komende 12 maanden verslechterde met 5 punten het meest. De kijk op de afgelopen 12 maanden was echter ook negatiever. Verder vonden consumenten de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen. Per saldo nam de koopbereidheid af van -4 in januari naar -7 in februari.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.