Overheid plaatst voor 240 miljard euro aan obligaties

De overheid heeft in 2009 voor bijna 240 miljard euro aan obligaties en kortlopende leningen geplaatst op de Amsterdamse beurs. Dit is ruim drie kwart van de nieuw uitgegeven obligaties dat jaar. De overheid heeft extra geld nodig om haar uitgaven te financieren. In 2008 haalde de overheid ook al 160 miljard euro op. De totale waarde van de op de beurs genoteerde obligaties bedroeg eind vorig jaar 833 miljard euro.

Financiële sector kan moeilijk obligaties plaatsen

Financiële instellingen hebben in 2009 bijna 73 miljard euro aan obligaties uitgegeven. Dat is 11 miljard euro minder dan een jaar eerder. De financiële bedrijven hebben nog steeds last van het gebrek aan vertrouwen als gevolg van de financiële crisis medio 2008. Vooral de markt voor obligaties met onderpand, bijvoorbeeld hypotheken, is in 2009 bijna geheel stil komen te liggen. De helft van de obligaties die de financiële sector plaatste, betrof leningen die werden uitgegeven onder de garantie van de Nederlandse staat.

Emissies obligaties

Emissies obligaties

Obligatiemarkt stijgt naar 833 miljard euro

Eind 2009 bedroeg de totale waarde van de op de Amsterdamse beurs genoteerde obligaties 833 miljard. Dat is ruim 50 miljard euro meer dan een jaar eerder. Bijna twee derde van de totale beurswaarde betreft obligaties uitgegeven door de financiële sector. De waarde van staatsobligaties bedroeg eind 2009 ruim 275 miljard euro. Dat is vrijwel gelijk aan de waarde eind 2008. Doordat het Rijk vooral kortlopende leningen plaatste in 2009 zijn deze leningen in dat jaar voor een deel al weer afgelost.

Beurswaarde obligaties genoteerd op Euronext Amsterdam, ultimo jaar

Beurswaarde obligaties genoteerd op Euronext Amsterdam, ultimo jaar

Jos van Heiningen

Bron: StatLine, Obligaties