Omzet detailhandel lager

  • Omzet detailhandel 4,9 procent lager in 2009
  • Ook in december omzetdaling

In 2009 heeft de detailhandel 4,9 procent minder omgezet dan in 2008. Het volume kromp sterk in 2009, namelijk met 4,8 procent. De prijzen bleven vrijwel gelijk. Hiermee heeft de detailhandel ruim 5 miljard euro minder omgezet dan in 2008. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral de winkels in non-food hadden te kampen met een omzetdaling in 2009. Deze winkels boekten een min van ruim 7 procent. De winkels in consumentenelektronica, doe-het-zelfartikelen en de woninginrichtingswinkels kenden grote omzetafnames. De drogisterijen zagen de omzet licht toenemen.

Naast de non-foodwinkels kwam ook de omzet bij de tankstations, vergeleken met 2008, flink lager uit. De omzet lag ruim 11 procent onder het niveau van 2008. Deze omzetontwikkeling hing sterk samen met de sterke prijsdalingen van brandstoffen in 2009.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren konden supermarkten geen volumegroei noteren in 2009. De omzet groeide wel, maar dit was volledig te danken aan prijsstijgingen van bijna 2 procent ten opzichte van 2008. De voedingsspeciaalzaken boekten bijna 5 procent minder omzet. In vergelijking met 2008 kwam de omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen bijna 1 procent hoger uit.

De omzet van de detailhandel was in december ruim 3 procent lager dan in december van het voorgaande jaar. De grote omzetdaling bij de opticiens, die verband houdt met de massale aankopen in december 2008, heeft ook bijgedragen aan deze omzetkrimp.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads