Omzet detailhandel ruim 6 procent lager

De detailhandel behaalde in november ruim 6 procent minder omzet dan in november 2008. De verkochte artikelen waren bijna 1 procent duurder dan een jaar eerder. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in november 2009 minder gunstig dan in november 2008. Na een globale correctie voor dit effect was de omzet 4 procent lager dan een jaar eerder.

In de non-foodsector lag de omzet ruim 10 procent onder het niveau van november 2008. Bij winkels in doe-het-zelfartikelen, consumentenelektronica en bovenkleding was de afname het grootst, maar ook winkels in huishoudelijke artikelen en woninginrichting behaalden veel minder omzet. Drogisterijen boekten als enige branche een hogere omzet dan een jaar eerder, maar de toename was minimaal.

De foodsector boekte 2,5 procent minder omzet. Bij de supermarkten bedroeg de afname 2 procent, bij de speciaalzaken ruim 5 procent.

De tankstations behaalden in november ruim 1 procent minder omzet dan een jaar eerder. In de voorgaande maanden liep de omzetdaling bij deze branche nog in de dubbele cijfers. De veel kleinere afname hangt samen met de ontwikkeling van de brandstofprijzen. Na maanden met sterke dalingen waren de prijzen aan de pomp in november aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. De omzet van tankstations is goed voor circa een tiende deel van de totale detailhandelsomzet.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 14 januari 2010 gepubliceerde bericht over de detailhandel in november. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.