Elk jaar belandt een op de duizend Nederlanders in de schuldsanering

In de periode 2006-2008 zijn gemiddeld 13 duizend schuldsaneringen per jaar uitgesproken. Dit betekent dat jaarlijks één op de duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder in de wettelijke schuldsanering belandt. In de aandachtswijken ligt dat aantal bijna twee keer zo hoog.

Grote verschillen tussen aandachtswijken

Schuldsanering komt niet in alle aandachtswijken even vaak voor. Zo liep het aantal schuldsaneringen per jaar in de periode 2006-2008 uiteen van 0,7 per duizend inwoners in de aandachtswijk Heechterp/Schieringen in Leeuwarden tot 5,4 per duizend inwoners in de Rivierenwijk in Deventer. Dit blijkt uit de Outcomemonitor 40-Wijkenaanpak van het CBS.

Uitgesproken schuldsaneringen per duizend inwoners, gemiddelde 2006-2008

Uitgesproken schuldsaneringen per duizend inwoners, gemiddelde 2006-2008

In Amsterdam bijna twee keer zo veel schuldsaneringen als in Den Haag

Ook tussen de vier grootste gemeenten verschilden de cijfers sterk. Zo werden in Amsterdam bijna twee keer zo veel schuldsaneringen uitgesproken als in Den Haag: 1,4 tegen 0,8 per duizend inwoners. Utrecht en Rotterdam lagen daar tussenin. Daar werden per jaar gemiddeld 1,0 respectievelijk 1,1 van de duizend inwoners toegelaten tot de wettelijke schuldsanering.

Deze verhoudingen tussen de gemeenten zijn ook terug te vinden in de schuldsaneringen in de aandachtswijken van die gemeenten. In Amsterdam liep dat uiteen van 1,5 per duizend inwoners in Bos en Lommer tot 3,0 in Amsterdam-Noord. Het laagste aantal schuldsaneringen in de aandachtswijken van Den Haag kwam voor in Transvaal met 0,9 per duizend inwoners, terwijl dat aantal in de Schilderswijk op 1,5 lag. In de aandachtswijken van Utrecht werden gemiddeld 2,4 schuldsaneringen per duizend inwoners uitgesproken. Dat waren er in de aandachtswijken van Rotterdam 1,6 per duizend inwoners.

Uitgesproken schuldsaneringen per duizend inwoners in de grote gemeenten, gemiddelde 2006-2008

Uitgesproken schuldsaneringen per duizend inwoners in de grote gemeenten, gemiddelde 2006-2008

Vinodh Lalta en Frank van der Linden

Bron: StatLine, 40-Wijkenaanpak; outcomemonitor