Afzetprijzen industrie stijgen weer

De afzetprijzen van de industrie waren in december 1 procent hoger dan een jaar eerder. Na een jaar met prijsdalingen is er voor het eerst weer een stijging. De toename komt met name door de aardolieverwerkende industrie, waar producten 45 procent duurder waren. Zonder deze branche lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie 3 procent onder het niveau van december 2008.

De ontwikkeling van de afzetprijzen van de Nederlandse industrie wordt sterk beïnvloed door de olieprijs. In december werd, in euro’s, 60 procent meer betaald voor een vat North Sea Brent olie dan december 2008. In november was deze olie al 20 procent duurder dan een jaar eerder. Aan deze prijsstijgingen ging een jaar met grote dalingen vooraf. De forse verschillen in de prijsontwikkeling komen ook doordat de olieprijs eind 2008, de periode waarmee vergeleken wordt, fors omlaag ging.

North Sea Brent olie in euro per vat

North Sea Brent olie in euro per vat

Naast de aardolieverwerkende industrie rekenden ook fabrikanten van dranken, tabaksproducten en meubels meer voor hun producten dan in december 2008. Hier lagen de prijzen 3 procent hoger. Bij het merendeel van de branches in de industrie waren de producten echter goedkoper. De grootste prijsdalingen deden zich voor bij de chemie en de basismetaalindustrie, met bijna 10 en ruim 8 procent.

Ten opzichte van november zijn de afzetprijzen in december met 0,1 procent gestegen. Terwijl de prijzen op de binnenlandse markt niet veranderden, stegen die op de buitenlandse markt met 0,2 procent.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.