Iets minder faillissementen in december

In december 2009 gingen er 540 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet. Het aantal uitgesproken faillissementen was daarmee ruim 40 lager dan in november.

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen.

In december kwam het voortschrijdend driemaandsgemiddelde uit op 550. Dit is 30 minder dan in november. In de maanden april tot en met september schommelde het gemiddelde rond de 600, daarna was het wat minder hoog.

Over heel 2009 werden bijna 7 duizend faillissementen van bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) uitgesproken, ruim 3 duizend meer dan in 2008. Het is veruit het grootste aantal faillissementen in een jaar sinds het CBS in 1981 met de meting begon. Het vorige record deed zich voor in 2004, met ruim 5 duizend faillissementen.

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken)

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken)

Meer cijfers staan op de themapagina Veiligheid en recht.