Daling luchtvervoer minder groot

Het vervoer van passagiers en vracht via de Nederlandse luchthavens was ook in het derde kwartaal van 2009 weer lager dan een jaar eerder. De daling is echter minder groot dan in het eerste en tweede kwartaal van 2009. Door de economische crisis daalt het luchtvervoer al sinds het derde kwartaal van 2008.

Passagiersvervoer Eindhoven Airport gestegen

Er zijn in het derde kwartaal van vorig jaar in totaal 14 miljoen passagiers vervoerd. Dat is 6 procent minder dan in dezelfde periode in 2008. In het eerste en tweede kwartaal liep het aantal passagiers nog terug met respectievelijk 13 en 10 procent. De luchthaven Eindhoven had echter in het derde kwartaal een groei van 9 procent.

Daling luchtvrachtvervoer nog steeds fors

Ook is er op de luchthavens in het derde kwartaal van 2009 bijna 340 duizend ton aan vracht verwerkt. Dat is fors lager (-15 procent) dan een jaar eerder. In de eerste twee kwartalen was er echter nog sprake van dalingen van meer dan een kwart. Vooral het transport van en naar onze belangrijkste luchtvrachtpartner China kromp toen sterk, in het eerste kwartaal zelfs met 43 procent. In het derde kwartaal werd er 11 procent minder vracht van en naar China gevlogen.

Luchtvervoer Nederlandse luchthavens

Luchtvervoer Nederlandse luchthavens

Wick Schaafstra

Bron: StatLine, Luchtvaart; maandcijfers regionale luchthavens