Omzet detailhandel oktober 4 procent lager

De ondernemers in de detailhandel boekten in oktober 4 procent minder omzet dan in oktober 2008. De omzetkrimp was bijna geheel toe te schrijven aan het kleinere volume, de prijzen bleven vrijwel gelijk. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in oktober 2009 gunstiger dan in oktober 2008. Na een globale correctie voor dit effect was de omzet 6 procent lager dan een jaar eerder.

Net als in voorgaande maanden was de omzet van winkels in de non-foodsector flink lager. Deze winkels zetten 6 procent minder om. De afname was het grootst bij winkels in doe-het-zelfartikelen. Ook de winkels in woninginrichtingartikelen en consumentenelektronica boekten duidelijk minder omzet. De kledingwinkels vormden met een lichte toename in de omzet een lichtpuntje binnen de non-foodsector.

De winkels in de foodsector boekten nagenoeg dezelfde omzet als in oktober 2008. De supermarkten zagen een kleine plus van bijna een procent. Speciaalzaken daarentegen zagen de aankopen bijna 5 procent lager uitvallen.

De tankstations behaalden in oktober 10 procent minder omzet dan een jaar eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 15 december 2009 gepubliceerde bericht over de detailhandel in oktober. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.