Conjunctuurbeeld iets verbeterd

Het conjunctuurbeeld was eind december iets beter dan eind november. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt minder diep in de fase van “laagconjunctuur” . Alle indicatoren presteren nog wel onder hun langjarig gemiddelde. De Conjunctuurklokindicator verbeterde voor de vierde maand op rij.

De economie kromp in het derde kwartaal van 2009 met 3,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De krimp is daarmee minder groot dan die in de eerste twee kwartalen van 2009. Vergeleken met het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het derde kwartaal met 0,5 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. De toename volgt op vier kwartalen waarin de kwartaal-op-kwartaalgroei negatief was.

Consumenten zijn minder somber. Het consumentenvertrouwen steeg van -14 in november naar -11 in december. De stemming onder ondernemers in de industrie verslechterde. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren iets minder optimistisch over de toekomstige omzet dan in november.

De productie van de industrie was in oktober 7 procent lager dan in oktober 2008. Het uitvoervolume van goederen was 6 procent kleiner. De huishoudens bleven terughoudend met hun uitgaven. Zij besteedden 2,6 procent minder dan een jaar eerder.

De kapitaalmarktrente kwam in november uit op 3,5 procent. Dit is even hoog als een maand eerder. De inflatie klom verder omhoog naar 1,0 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 4 procent lager dan in november 2008.

In de periode september – november waren gemiddeld 412 duizend personen werkloos. Dit zijn er 9 duizend meer dan in de vorige driemaandsperiode. Het aantal banen was in het derde kwartaal 140 duizend lager dan een jaar eerder. De daling van het aantal uitzenduren is afgevlakt. Er stonden eind september 128 duizend vacatures open. Dit zijn er vrijwel evenveel als eind juni.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)           

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.