Licht herstel economie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 3,7 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Daarmee is de krimp beduidend minder groot dan in de eerste twee kwartalen van 2009.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal groeide de economie in het derde kwartaal met 0,5 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. In de vier voorafgaande kwartalen was de kwartaal-op-kwartaalgroei negatief. Het positieve cijfer over het derde kwartaal betekent dat de Nederlandse economie volgens de gangbare definitie uit de recessie is.

De uitvoer van goederen en diensten was 7,9 procent lager dan in het derde kwartaal van 2008. De afname is fors, maar minder dan in beide voorgaande kwartalen. Het invoervolume was 9,3 procent kleiner dan een jaar eerder. Verder werd er 14,8 procent minder geïnvesteerd in vaste activa. Deze afname is wat groter dan die in het tweede kwartaal.

De huishoudens hielden ook in het derde kwartaal de hand op de knip. Zij besteedden 2,4 procent minder aan goederen en diensten dan in het derde kwartaal van 2008. De consumptie door de overheid daarentegen was 4,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de enige bestedingscategorie met een toename.

Goederenproducenten leverden 5,1 procent minder productie. De afname was daarmee half zo groot als in het tweede kwartaal. De afname in de bouw was met 5,6 procent nagenoeg even groot als in het tweede kwartaal. Bij de commerciële dienstverleners was de productie 4,2 procent lager dan een jaar eerder. Niet-commerciële dienstverleners leverden in het derde kwartaal 1,5 procent meer productie.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie.