Huishoudens terughoudend met bestedingen

In oktober werd door huishoudens 2,6 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2008. In september waren de bestedingen 3,0 procent lager. De consumptie ligt al 10 maanden op rij onder het niveau van een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De bestedingen aan goederen waren 4,0 procent lager dan in oktober 2008. Aan duurzame goederen werd 3,3 procent minder uitgegeven, de kleinste afname tot nog toe in 2009. Consumenten waren vooral minder terughoudend bij het aanschaffen van kleding en schoenen. De consumptie van voedings- en genotmiddelen nam af met 2,3 procent. Deze uitgaven blijven al ruim anderhalf jaar achter bij het niveau van dezelfde maand een jaar eerder. Ook de bestedingen aan diensten waren lager. Hier bedroeg de afname 1,4 procent.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.