Weinig kinderen te vaccineren in Limburg

Deze week loopt de tweede vaccinatieronde af van het inentingsprogramma tegen de Mexicaanse griep. Bijna 830 duizend kinderen van zes maanden tot vijf jaar zijn opgeroepen door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Dat geldt ook voor 200 duizend huisgenoten van baby’s jonger dan zes maanden. De doelgroep kleine kinderen is niet gelijkmatig over Nederland verspreid.

In ons land is het aandeel kinderen tot vijf jaar in de totale bevolking 6 procent. Dat is echter in Limburg fors minder. Van de 30 gemeenten met de kleinste aandelen jonge kinderen liggen er 20 in deze provincie. Dat betekent dat in de helft van de Limburgse gemeenten relatief weinig jonge kinderen wonen.

Gemeenten in de zogenoemde bible belt hebben juist relatief veel inwoners tot vijf jaar. Dat heeft te maken met het grote aantal grote gezinnen in gemeenten als Urk, Staphorst, Zwartewaterland en Graafstroom. Naar verwachting zullen ouders uit deze gemeenten hun kinderen uit geloofsovertuiging minder vaak laten vaccineren.

Aandeel kinderen tot vijf jaar per gemeente

Aandeel kinderen tot vijf jaar per gemeente

Duncan Beeckman

Bronnen:
• Gemeente Op Maat 2008

• Gemeente Op Maat Urk, Staphorst, Zwartewaterland, Graafstroom

• StatLine, Kinderen tot vijf jaar per gemeente op 1 januari 2009

• StatLine, Kinderen tot vijf jaar op 1 november 2009

• GGD Nederland