Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang dichtstbij in grote steden

Nederland telde op 1 januari 2007 ruim 6,3 duizend kinderopvanglocaties die hele dagopvang of buitenschoolse opvang  aanboden. Inwoners van de grote steden hadden de grootste keuze uit opvanglocaties en woonden er ook het dichtst bij.

Eén op de acht kinderen naar crèche of buitenschoolse opvang

Van de kinderen tot en met twaalf jaar ging in 2007 ongeveer één op de acht naar formele opvang in een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Van de kinderen tot vier jaar ging 26 procent naar een kinderdagverblijf en van de kinderen van vier tot en met twaalf jaar ging ongeveer 7 procent naar de buitenschoolse opvang.

Om de reistijd naar de crèche of buitenschoolse opvang te beperken, zoeken de meeste ouders een opvanglocatie dicht bij huis. De dichtstbijzijnde locatie heeft echter niet altijd plek en sluit niet altijd aan op de wensen van ouders. Daarom is naast de afstand tot de dichtstbijzijnde crèche of buitenschoolse opvang ook het aantal locaties in de omgeving van belang.

Kinderdagverblijf het dichtstbij in grote steden

De afstand tot het dichtstbijzijnde kinderdagverblijf was op 1 januari 2007 gemiddeld 1,3 kilometer. Met gemiddeld 0,5 tot 1,0 kilometer hoefden inwoners van de grote steden in het westen en het zuiden van Nederland het minst ver te reizen.

Buiten de grote steden was de afstand tot de dichtstbijzijnde crèche gemiddeld groter dan 1,5 kilometer. Inwoners van de Groningse gemeente Reiderland, het Zeeuwse Hulst en het Friese Gaasterlân-Sleat moesten gemiddeld zelfs meer dan 10 kilometer afleggen tot het meest nabije kinderdagverblijf.

Afstand in kilometers tot dichtstbijzijnd kinderdagverblijf, per gemeente

Afstand in kilometers tot dichtstbijzijnd kinderdagverblijf, per gemeente

Grote steden bieden meeste keuze uit crèches

Kinderdagverblijven zijn niet gelijkmatig over Nederland verspreid: ze zijn geconcentreerd in de grote steden. Inwoners van Leiden, Delft en Amsterdam hadden in 2007 keuze uit meer dan 25 crèches binnen een afstand van 3 kilometer. De inwoners van vier Amsterdamse buurten konden binnen die afstand zelfs uit meer dan 100 kinderdagverblijven kiezen. In landelijk gelegen gemeenten was er binnen een afstand van 3 kilometer vaak juist geen enkele crèche aanwezig.

Gemeenten met de meeste kinderdagverblijven binnen een afstand van 3 kilometer

Gemeenten met de meeste kinderdagverblijven binnen een afstand van 3 kilometer

Ook buitenschoolse opvang geconcentreerd in grote steden

Net als de kinderdagverblijven zijn ook de locaties voor buitenschoolse opvang geconcentreerd in de grote steden. Inwoners van Rotterdam, Almere en Den Haag hadden in 2007 keuze uit meer dan 20 locaties binnen een afstand van 3 kilometer. Inwoners van Urk en Gaasterlân-Sleat moesten gemiddeld juist meer dan 12 kilometer afleggen naar de meest nabije buitenschoolse opvang.

Gemeenten met de meeste locaties voor buitenschoolse opvang binnen een afstand van 3 kilometer

Gemeenten met de meeste locaties voor buitenschoolse opvang binnen een afstand van 3 kilometer

Osman Baydar, Chantal Melser en Marijn Zuurmond

Bron: StatLine,