Omzet industrie klimt uit dal

De ondernemers in de industrie behaalden in oktober 17 procent minder omzet dan een jaar eerder. In september was de afname nog 21 procent. De afname van de industriële omzet is al vijf maanden op rij kleiner dan de voorgaande maand.

De lagere omzet in oktober komt voor ruim de helft door lagere afzetprijzen. Daarnaast telde oktober 2009 een werkdag minder dan oktober 2008. Het negatieve effect hiervan wordt geraamd op ruim 2 procent.

Alle branches behaalden in oktober minder omzet. Met bijna 32 procent liep de omzet in de transportmiddelenindustrie het sterkst terug. In de voedings- en genotmiddelenindustrie was de afname van de omzet het kleinste, namelijk 7 procent.

Op de binnenlandse markt was de omzet 14 procent lager dan in oktober 2008 en op de buitenlandse markt 20 procent. De omzetontwikkeling op de binnenlandse markt is al bijna twee jaar gunstiger dan die op de exportmarkt.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.