Omzet detailhandel september 5 procent lager

De ondernemers in de detailhandel boekten in september 5 procent minder omzet dan in september 2008. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in september 2009 gunstiger dan in september 2008. Na een globale correctie voor dit effect was de omzet 6 procent lager dan een jaar eerder.

Net als in voorgaande maanden was de omzet van winkels in de non-foodsector flink lager. Deze winkels zetten 7 procent minder om. Op de drogisterijen na (die bijna 3 procent meer omzet realiseerden) was de omzet over de hele linie lager. De afname was het grootst bij winkels in woninginrichtingartikelen en in consumentenelektronica.

De winkels in de foodsector boekten een bijna 1 procent hogere omzet dan in september 2008. De supermarkten realiseerden een groei van bijna 2 procent. Speciaalzaken daarentegen zagen de aankopen bijna 5 procent lager uitvallen.

De tankstations behaalden in september bijna 14 procent minder omzet dan een jaar eerder. Deze afname is grotendeels toe te schrijven aan lagere brandstofprijzen.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 13 november 2009 gepubliceerde bericht over de detailhandel in september. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.