Transportmiddelenindustrie hard getroffen door economische crisis

In de periode oktober 2008 – september 2009 produceerde de transportmiddelenindustrie ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Binnen de Nederlandse industrie is deze branche daarmee het hardst geraakt door de economische crisis. Het productieverlies van de hele Nederlandse industrie is echter niet zo sterk als in de meeste andere Europese landen.

Productieverlies in alle branches van de industrie

De sterke productiedaling in de transportmiddelenindustrie komt vooral door een kleinere vraag naar goederen en diensten van de vervoerssector. Ook in de andere industriële branches heeft het slechte economische klimaat tot een lagere bezetting van de productiecapaciteit geleid.

De basismetaal- en metaalproductenindustrie had een productiedaling van 18 procent. Het minst conjunctuurgevoelig is de voedings- en genotmiddelenindustrie. Tussen oktober 2008 en september 2009 produceerde deze branche 2 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De totale industrie produceerde 11 procent minder.

Productie-ontwikkeling industrie naar branche

Productie-ontwikkeling industrie naar branche

Nederland presteert relatief goed binnen Europa

De landen die de voormalige EU-15 vormden hadden samen in de periode oktober 2008 – september 2009 een productieterugval van 16 procent. Deze krimp is beduidend groter dan die van de Nederlandse industrie. Na Ierland hadden Nederland en Griekenland de minst sterke productiekrimp van de EU-15.

Productie-ontwikkeling in EU-15, okt. 2008 – sep. 2009

Productie-ontwikkeling in EU-15, okt. 2008 – sep. 2009

Fintan van Berkel en Hans Draper

Bron:
StatLine, Productie-ontwikkeling Nederlandse industrie

Eurostat, Productie EU

Downloads