Ruim één op de tien recreatiewoningen officieel bewoond

Op 1 januari 2008 was ruim 10 procent van de ruim 100 duizend Nederlandse recreatie-woningen officieel bewoond. Dat wil zeggen dat er iemand woonde die in de Gemeentelijke Basisadministratie op dat adres stond ingeschreven. In Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe komt dat het meest voor.

Aandelen bewoonde en niet-bewoonde recreatiewoningen per provincie

Aandelen bewoonde en niet-bewoonde recreatiewoningen per provincie

Bewoonde recreatiewoningen in 228 gemeenten

Op 1 januari 2008 hadden 311 gemeenten één of meer recreatiewoningen binnen hun grenzen. In drie kwart van die gemeenten stonden inwoners op het adres van een vakantiehuis ingeschreven. Het aandeel bewoonde recreatiewoningen was het grootst in de Gelderse gemeente Overbetuwe, waar 92 procent van de vakantiehuizen officieel werd bewoond. Ook Buren (89 procent), Renkum (83 procent) en Cromstrijen (73 procent) scoorden hoog.

Aandeel officieel bewoonde recreatiewoningen per gemeente

Aandeel officieel bewoonde recreatiewoningen per gemeente

Merendeel recreatiewoningen op huisjesterreinen

Van de ruim 100 duizend Nederlandse recreatiewoningen op 1 januari 2008 stonden ruim negen op de tien op een huisjesterrein. Van deze woningen was bijna de helft hoofdzakelijk beschikbaar voor verhuur door een exploitant of beheerder.

Van de ruim 10 duizend officieel bewoonde vakantiehuizen stonden er ruim acht van de tien op een huisjesterrein. In een vijfde van de gevallen ging het om een huisjescomplex met woningen die hoofdzakelijk voor verhuur door de exploitant of beheerder van het complex beschikbaar waren.

Aandeel recreatiewoningen op huisjesterreinen naar gemeente

Aandeel recreatiewoningen op huisjesterreinen naar gemeente

Willem Regeer

Bron: Leven in Nederland 2009

Maatwerk, Bewoning van recreatiewoningen, 1-1-2008